Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi sütemények

 

 

Zserbó szelet

50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 1/2 dkg élesztő, fél deci tej, 2 tojás sárgája, csipetnyi só. Töltelék: 25 dkg darált dió, 15 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor,baracklekvár. Tetejére: 1 tábla Party tortabevonó.
A lisztet elmorzsolom a vajjal, majd, hozzáadom a cukrot, a tejben futatott élesztőt, csipetnyi sót és 2 tojás sárgáját. Könnyen gyúrható tésztává dolgozom és 30 percig pihentetem. Négy cipóra osztom, majd mindegyiket kinyújtom kisebb tepsi nagyságúra és megtöltöm. Töltelék: a darált diót a cukrokkal összekeverem és háromfelé osztom. A kikent, lisztezett tepsibe teszem az első kinyújtott tésztalapot,megkenem lekvárral,majd meghintem a töltelékkel. Befedem a következő lappal. Így rétegezem őket. Akár villával is megszúrkálhatom a tetejét és kis lángon sütöm (ez kb.40 perc lesz). Kihűlés után a tetejét bevonom a tortabevonóval.

20101204karacsony12.jpg

 

 

Somlói galuska 

30 dkg világos piskótatészta, 30 dkg sötét piskótatészta. 
Töltelék: 1 l tej, 15 dkg liszt, 15 dkg cukor, 2 dkg zselatin, 8 tojás sárgája, 8 tojás fehérje, 20 dkg cukor. 
A tejből, lisztből, tojássárgájából, cukorból és a zselatinból sárga krémet főzök. A fehérjéből cukorral kemény habot verek és a sárga krém alá keverem. A krémet rumba áztatott mazsolával, aprított aszalt gyümölcsökkel és pirított dióval gazdagíthatom. 
Cukoroldat: fél kg cukor, 7 dl víz, 2 dl rum, 2 citrom reszelt héja. 
A cukrot felfőzöm a vízzel és a citromhéjjal, hűlni hagyom, majd rummal ízesítem. 
Csokiöntet: 20 dkg keserű csokoládé, 2,5 dl víz, fél dl rum. 
Kakaópor, tejszínhab és csokiöntet az összeállításhoz, tálaláshoz.
A csokit a vízzel felfőzöm, hűlni hagyom, majd rummal ízesítem. 
Mély tálba teszem a világos piskóta felét, bőven meglocsolom a cukoroldattal és rákenem a krém harmadát. Most jön a csokis piskóta, ismét öntözés, ismét krém, majd a világos piskóta, öntözés és krém. Megszórom kakaóporral, majd hűtőben tárolom. 
Tálalás előtt egy jó kanálnyi halmot teszek a tányérra, tejszínhabbal és csokiöntettel tálalom. 

 

Vaniliás kifli

20 dkg liszt, 14 dkg margarin, 10 dkg dió, 10 dkg porcukor, 1 cs vaniliás cukor, 1 tk sütőpor + csokimáz + vaniliás porcukor. 
A hozzávalókat összegyúrom, kisodrom. Háromszögeket vágok belőle, amelyeket kiflikké sodrom. Forró sütőben kisütöm. Kisütés után a kifliket vaniliás porcukorba hempergetem, a végeiket pedig csokimázva mártom. 

v

 

Folyamatosan frissül....